onsdag 25. juli 2007

Mikael Rasmussen kommer IKKE til å vinne årets Tour..!

Ja, da var altså skandalen komplett..! (Eller, det kan vel alltids bli verre på en eller annen måte, men...)

Rabobank har sendt hjem Mikael Rasmussen fra Tour de France. Det melder det nederlanske nyhetsbyrået ANP, her gjennom Aftenposten. Han har jo hatt disse berømmelige forklaringsproblemene, og jeg leste også i Vårt Land i dag at en tidligere kamerat fra tiden da Rasmussen bedrev terrengsykling, Whitney Richards, nå forteller om hvordan han en gang skulle ta med en eske fra USA til Italia som angivelig skulle inneholde et skopar Rasmussen hadde glemt igjen der. Etter å ha oppdaget at esken i virkeligheten inneholdt poser med blod, kontaktet han legen sin og helte det deretter ut i vasken. Rasmussen ble ettersigende rimelig arg da Richards kom til Italia uten esken. Richards' lege Taro Smith har bekreftet historien om posene med Hemopure, som kan brukes til bloddoping. Likevel har jeg hatt det som policy at jeg ikke skal dømme om ting jeg ikke vet, og at så lenge han ikke er tatt i noen tester, eller utestengt av andre grunner, så får han sykle videre fritt.

Det skal presiseres at Rasmussen heller ikke nå faktisk har testet positivt på noen form for doping. Mistankene mot ham skyldes at han har brutt meldeplikten slik at ikke dopingjegerne har funnet ham når de skulle. Dette kan skyldes slurv, samtidig som den danske "kyllingen" har rykte på seg for å være pinlig nøyaktig i alt han foretar seg (så da virker jo det litt rart..). Men poenget er at dette er noe som burde vært avklart før rittet. Han skulle egentlig vært utestengt fordi han ikke har møtt opp fire ganger, men så vidt jeg har skjønt, var to av disse gangene UCI-kontroller og to nasjonale kontroller eller noe slikt, og da har de ikke klart å snakke sammen og funnet ut av dette tidligere... Dette burde man ha klart opp i før rittet startet.

Rasmussen er sendt hjem av sitt eget lag. Dette skyldes at han har brutt lagets egne regler. Han har ettersigende løyet til laget om hvor han befant seg i ukene før Touren. Da han har hevdet at han var i Mexico, er han observert av Davide Cassani, en tidligere toppsyklist, på treningstur i Dolomittene i Italia. Dermed har Rabobank-laget selv tatt affære. Kanskje var det like greit, at årets ritt ikke huskes fordi det ble vunnet av en som det har stormet så rundt underveis... En som alltid kom til å ha mistanken hengende over seg..

Men da har vi altså den oppsiktsvekkende situasjonen at årets utgave av verdens hardeste landeveisetapperitt ledes av en spanjol på 24(!) år. Det kan vel ikke regnes som annet enn en sensasjon..? Fantastisk utvikling.. Pallen er så å si klar (hvis ikke noe annet uforutsett hender..): Det kommer til å bli Alberto Contador, Cadel Evans og Levi Leipheimer. Derfra er det tre minutter tilbake til Carlos Sastre, og da må Leipheimer kjøre en tempo av typen Valverde gjorde på den første i årets Tour for å klare å tape dette. Spørsmålet blir vel snarere, hvem av de tre kommer til å vinne..? Fra Contador til Evans er det snaue to minutter, fra Evans til Leipheimer er det 56 sekunder. Mange vil nok regne Evans som en bedre temporytter enn Contador, og det viste også etappe 13, der han slo spanjolen med om lag ett minutt.
På den kommende lørdags etappe, som er mye flatere, må han altså vinne med to minutter. Kan han klare det..? Ja, det er nok ikke helt umulig, men jeg synes det er vanskelig å gjette på hvem som er mest sprek etter årets siste fjelletappe. Hva tror KA og Weinberg..? Og hva med Leipheimer, han klarer vel ikke å ta tre minutter på Contador, men hvis Evans ikke får det til å stemme, kan han muligens ta ett minutt på ham, og sørge for at Discovery Channel vinner dobbelt..? Uansett hvem som skulle vinne, blir det meget spennende. Jeg har nettopp sagt på Weinbergs blogg at jeg håper Cadel Evans vinner en eller annen gang. Kan det bli i år, eller må han vente litt til..?

Trist og veldig overraskende med Rasmussen, men det var nok kanskje like greit, når det først skjedde.. Og avslutningen blir fortsatt veldig interessant og underholdende. Og imorgen kan kanskje Kurt Asle komme seg med i et brudd..? :-)

11 kommentarer:

Erlend K sa...

Nå skal det også nevnes at det slett ikke er umulig at Rabaobank har fått kjennskap til mer enn det de har gitt uttrykk om så langt.. Det skal en god del til før du sender hjem han som sykler i gult, så det kan vel godt være at de har fått vite mer enn det de har lyst til å snakke om...

Weinberg sa...

Rasmussen har løyet for laget, for sine kamerater og for alle som elsker sykling. Når han fra før har hatt tynnslitt tillit kan man trekke sine slutninger. Når Rabobank velger å sparke han må det jo være meget alvorlig.

Jeg er ikke enig i at Contador er en senasjon, han var blant de som var nevnt som favoritter før touren begynte. Jeg hadde nok mye større tro på ham enn Rasmussen. En av de største favorittene i mine øyne.

Jeg tror Contador vinner greitt. Jeg håper som kjent at Evans vinner, han er 30 år og med et såpass svakt felt som i år kan det fort være hans eneste sjanse til å vinne.

Erlend K sa...

Jeg ser at ordet "sensasjon" kanskje ikke var helt presist.. Det jeg mente å si, er at det ikke er spesielt ofte at det er en under 25 år som vinner sammenlagt. Men så vidt jeg kan se, har det faktisk skjedd fem ganger de siste tredve årene, Bernard Hinault og Laurent Fignon to ganger hver og Jan Ullrich. Så der fikk jeg en smekk, men lærte til gjengjeld nyttig(?) sykkeltrivia å trekke fram i hyggelig lag.. (Var nok litt sent når dette innlegget kom også, uten at det overhodet skal unnskylde..) ;-)

Selvfølgelig har Contador vært god tidligere i år også.. Og det skal nok sies at du følger bedre med enn meg, og slik sett vet mer om tingene også.. Registrerer for øvrig at Johan Kaggestad har glemt både Contador og Leipheimer i sin oppramsing av favorittene litt ute i rittet her...

Elisabeth N. Sævik sa...

Takk for en oppdatering på Tour de France! Dette hadde jeg virkelig ikke fått med meg hadde det ikke vært for deg!! =) (ja, det der var ikke ironi...har endelig vært litt på farten!)
Trist for danskene det her da...Jeg er jo 1/4 dansk og føler med de. Først innrømmer deres store helt Riis at han var dopet, og så dette. Er jo bra at de får røsket opp i det her da!
Gleder meg til Tour de France er ferdig =)

Øyvind Bye sa...

halla Erlend!
vaffler hos presten høres bra ut..
husker vi bodde på rom sammen! Skikkelig trivlig. Stakk ikke du på ltk samme sommeren og?

vet du forresten om det er mye fritid i heimevernet? Muligheter for å engasjere seg i politikk?

Forskjellen fra før og nå er at de som doper seg faktisk blir tatt, man burde juble ikke snakke om skandale..

Joakim sa...

sykkelsporten er ikke til å bli klok av, doping, løgn og bare drit. det skal også nemnes at det er kjempe gøy å se på, digger det, men blir veldig skuffet når det er så mye drit i sporten. fin blogg foresten.

Erlend K sa...

Jada, det er jo forsåvidt sant, det. Det er utrolig bra at de blir tatt, og det må sterke tiltak til, gjerne også mot laget, for å hindre de som jukser og ødelegger den flotte sporten som sykkel er..! Senest idag ble det jo kjent at Iban Mayo har testet positivt på EPO, og det er å få juksemakerne ut og vekk, alle som en..

Takk, Joakim.. :-) Likeså må jeg si..

Jeg var på LTK ja, Øyvind. Det var veldig kjekt, og kan varmt anbefales, hvis du får anledning til det en gang. :-) Tjaa, hverdagene er mye pakket fra tidlif morgen til sånn i firetida på ettermiddagen, og da syntes ihvertfall jeg at det ofte var deilig å ta det med ro resten av dagen. Men det får du jo se på.. Det er travelt de første ukene, men det roer seg ned litt etterhvert. :-) Det går jo tog til Trondheim forbi Værnes ganske ofte, så det kan jo hende du kunne vært med på noen fylkesstyremøter og litt. Vi kan høre litt rundt.. ;-)

Erlend K sa...

Mangler selvfølgelig et "bare" i den siste setningen i første avsnitt.. "...det er bare å få juksemakerne ut og vekk, alle som en.."

Mikaj Noduckson sa...

Hadde Kandidaten virkelig Contador som en av de største favorittene? Fordi du holder med Discovery?
KA ergrer seg grønn over at han tippet Leipheimer som bedre enn Contador, selv om han hadde størst tro på Contador til en topp 10. Men hadde aldri trodd han skulle vinne.
Mener å ha hørt at Contador er den syvende yngste etter 2. verdenskrig. Da mangler du en på listen din.

Ella sa...

Kor det blir ta dæ?

Weinberg sa...

I motsetning til Mikaj holder jeg ikke med noe spesielt lag (de forsvinner og bytter navn om hverandre), men med tanke på at alle de største favorittene var ute, at Contador vant Paris-Nice og at teamsjefen er Johan Bruyneel, den ene av sykkelsportens to taktiske genier (den andre er Bjarne Riis), måtte Contador være en favoritt.


Ella:
Kan bekrefte at han lever.