søndag 4. februar 2007

Sorteringssamfunnet er her...

...ihvertfall hvis regjeringen får gjennom sitt forslag til ny bioteknologilov. Det er en smule underlig å registrere hvordan Arbeiderpartiet omtaler forslaget som en liberalisering, mens SV og Senterpartiet mener forslaget innebærer en innstramming. Jeg er dessverre redd for at Ap har rett.

Det som er aller tristest å se i denne saken, er Arbeiderpartiets tilsynelatende fullstendig manglende evne til å se bredden og dybden av de etiske problemstillingene. Jeg kjenner ikke de interne drøftelsene som har vært, men utad virker det som om helseministeren og Aps helsepolitiske talsmenn ikke har noen betenkeligheter overhodet med å gjøre mennesket til et middel for andre. Det må sies å være meget, særdeles, ytterst skuffende..!

Jeg har ingen problemer med å forstå de gode intensjonene ved denne loven. Ønsket om å kurere sykdom og lidelser er i og for seg prisverdig, og det kan virkelig være vanskelig når man møter noen som har et lønnlig håp om at ny bioteknologi kan forbedre livskvaliteten deres dramatisk. Likevel må man tenke gjennom det man gjør. Idet to befruktede egg undersøkes og ett av dem velges fordi det har de riktige genene for å donere benmarg til en eldre bror eller søster, er sorteringssamfunnet faktisk en realitet. Da er mennesket blitt et middel og ikke et mål i seg selv. Jeg håper SVs og Senterpartiets stortingsrepresentanter får muligheten og har mot til å stemme for et samfunn der alle mennesker har en lik og ukrenkelig verdi, fullstendig uavhengig av gensammensetning. Det kommer KrF til å gjøre!

1 kommentar:

Anonym sa...

er hjertens enig med deg her Erlend! ubegripelig at enkelte ikke ser hvilket hån det er mot menneskeverdet når noen blir et middel for andre - dette var til og med den mest grunnleggende verdien filosofene på 1800-tallet kjempet fram - etter hundrevis av år under middelalderens inhumanitære forhold.