torsdag 25. januar 2007

Kristne og humanistiske verdier..?

Rett som det er (hvis jeg er hjemme i hvert fall) står fjernsynet på TV2, og kl 18.55 er det Tabloid. (Mange vil nok mene at programmer som Tabloid og Holmgang ikke alltid er like egnet til saklig og opplysende debatt, tvert imot hender det at problemstillingene kanskje blir noe forenklet og debatten litt fordummende, men som regel kan man plukke ut noe nyttig i alle fall…)

Dagens første tema var hvorvidt regjeringen står i spissen for avkristningen av Norge, aktualisert gjennom at Bostad-utvalget la frem sine fire foreløpige forslag til ny formålsparagraf i skolen. (Litt bokstavrim der altså, utilsiktet, men dog…) I studio var bl.a. Audun Lysbakken (ja, han nestlederen i SV som her for en stund siden foreslo å legge ned børsen… :-D Hehe… Beklager altså, men jeg synes det er like festlig og søtt hver gang… Å så sinte vi er på kapitalistene… Nåja, det var en ordentlig digresjon…), og han forsøkte friskt å late som om KrF fortsatt ønsker at skolene skal forkynne evangeliet for elevene. Dagrun Eriksen gjorde en iherdig og flott innsats på å forklare at KrF også mener at dette ikke hører hjemme i den offentlige skolen, og at det er menighetene sitt ansvar. Derimot er ikke det det samme som å si at vi skal glemme alt om hvor vi kommer ifra. Man kan like det eller ikke, men kristendommen har nå en gang preget det norske samfunnet opp gjennom århundrene. At det er så heseblesende galt med en liten referanse til det kristne (og humanistiske) grunnlaget kulturen vår bygger på, kan jeg ikke helt skjønne. Kanskje er det fordi jeg ikke er hindu eller tilhører noen annen livssynsminoritet. Samtidig tror jeg kanskje ikke at muslimer synes en liten nevning av det kristne kulturgrunnlaget er så ille. Kan det være at det er bedre enn en fullstendig sekulær tilnærming..? Bedre enn å late som de verdiene vi setter høyt i det norske samfunnet er noe vi har tatt ut av løse lufta..?

Skolen skal IKKE drive opplæring i kristen tro for elevene. Derfor må ordlyden i dagens paragraf endres. Det er menighetenes, og ikke skolens, ansvar å bringe det glade budskapet om Jesus videre til morgendagens generasjon. Det er dårlig gjort av SV og venstresiden og late som om KrF mener noe annet enn det.

1 kommentar:

Anonym sa...

du burde sende disse saftige innleggende til avisene og publisere dem i enda større grad enn det man får til ved å blogge, erlend. SÅ mye bra du skriver her!