Al Gore og FNs klimapanel delte altså Nobels fredspris 2007. På mange måter er dette en gledelig tildeling.
Det synliggjør for det første at klimautfordringene er den trolig aller største utfordringen vi står overfor i vår tid. Men ikke bare det, klimaendringene er også faktisk en trussel mot freden i verden, i den forstand at de skaper f.eks. mer tørke i en del utsatte strøk. Det er ganske mange kriger som er utkjempet på bakgrunn av mangel på nødvendige ressurser, som f.eks. drikkevann. Jeg ser at noen har stilt retoriske spørsmål som: "Javel. Blir det fred fordi at klimaet er perfekt, liksom..?" Og akkurat det er jo ikke helt sikkert, men det er temmelig åpenbart at dersom klimaendringene faktisk slår til slik noen nå frykter, blir det helt udiskutabelt mange flere konflikter..! Derfor har klimakampen også en forebyggende effekt, på samme måte som kamp mot fattigdom også er helt essensielt for å forebygge krig og uro i verden.
Det er viktig å huske på at Al Gore ikke har "slengt seg på en klimabølge" nå de siste årene. "Gore var en av de første amerikanske politikerne som snakket om drivhuseffekten og hadde på slutten av 1970-tallet ansvar for de første kongresshøringene om klimaendringer og giftig avfall," skriver NRKs Wenke Eriksen. Også under klimatoppmøtet i Rio på begynnelsen av 90-tallet var Gore en aktiv deltaker. Det ble jeg minnet på av min venn Erik Hernes, da vi snakket om dette nylig, fra en oppgave han skrev om dette på videregående...
Det er også en viktig tildeling i forbindelse med de kommende klimaforhandlingene på Bali i desember. En symbolsk kuriositet er at prisen skal deles ut den samme mandagen som denne FN-klimakonferansen åpnes... Man bør snarest komme i havn med en klimaavtale som erstatter Kyoto-avtalen når denne utløper i 2012. Eventuelt kan man jo si at man burde forsøke å innfri de forpliktelsene som allerede ligger der før man setter seg enda større og høyere mål..? Forslag til konkrete tiltak kan sendes til Statsministerens kontor, Postboks 8001 Dep, 0030 Oslo.
Likevel vil jeg også minne om at det finnes andre som også har gjort seg fortjent til en Nobelpris innenfor mer "tradisjonelt" fredsarbeid. Det er også utrolig viktig at disse ikke overses. F.eks. en kandidat som den finske eks-presidenten Martti Ahtisaari ville vært en verdig vinner, for hans arbeid som leder av forhandlingene som førte til fred i Aceh-provinsen i Indonesia i 2005. Han har også blant annet gjort en viktig innsats som FNs spesialutsending til Kosovo. Jeg ville synes at det ville være riktig at en slik innsats også blir belønnet, kanskje med en Nobelpris..? Nordicbet og Unibet hadde Irena Sendler som sin favoritt. Nei, jeg visste heller ikke hvem hun var før jeg leste det idag, men hun reddet altså tydeligvis ut 2500 jødiske barn fra ghettoen i Warszawa under den andre verdenskrig. Hun er 97 år, så det spørs jo hvor lenge hun er i live til å motta prisen. Hun kunne jo være en høyst aktuell kandidat..! Jeg tror det er meget klokt av Nobelkomiteen neste år å gå tilbake til en "tradisjonell" fredsprisvinner. Nå har vi hatt tre av de fire siste årene med prisvinnere i forbindelse med det man kan betegne som et "utvidet fredsbegrep". Det har nok vært både riktig og viktig, men det er viktig også å holde et fokus på at det gjøres mye viktig arbeid innenfor å skape fred i eksisterende konflikter, hindre undertrykkelse av minoriteter og å kjempe for menneskerettigheter rundt omkring. Som f.eks. det munkene i Burma har drevet med i det siste...
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
3 kommentarer:
"Eventuelt kan man jo si at man burde forsøke å innfri de forpliktelsene som allerede ligger der før man setter seg enda større og høyere mål..?"
Dét er vel en dårlig idé, all den tid avtalen har flere hull enn en sveitserost. Gore var vel også negativ til Kyotoavtalen fordi den utelot U-land.
Alt annet enn at Ahtisaari snart vinner fredsprisen er en skandale med tanke på jobben han har lagt ned gjennom mange år. Samtidig gir det nok også tyngde til det fremtidige arbeidet.
Gore er forresten Pigou-mann.
Ja, men det er faktisk ikke noen unnskyldning..! Vi har sagt at vi skal senke utslippene våre. Det kan vi fint gjøre uten at de andre gjør det..
Selvfølgelig må en ny avtale også inneholde mange flere land, som Kina og andre u-land. USA har jeg mine tvil om... Men med den holdningen, så KOMMER vi IKKE til å få gjort noe som helst. Da kommer alle til å sitte og se på hverandre og si "Ja, jeg begynner ikke hvis ikke de og de er med" og "Hvorfor skal vi begynne? Det er dere som har startet dette rotet" og så videre... Ja, det er sant, det er noen ikke kommer til å sitte og se på de andre, da, og det er de fattige som må flytte fra hjemmene sine fordi havet stiger..
Synes vel ikke Gore skulle hatt fredsprisen. Det blir litt for lant ute på siden. Men samtidig, verden er nok mer stabil nå enn før i tiden, så kanskje vanskligere å finne.
En verdig kandidat hadde vært Mr Kmick. Han har gjort et fantastisk arbeid med å sikre freden i Kmicks naboland.
Legg inn en kommentar