Vår gode prinsesse Märtha Louise har ertet på seg store deler av Likestillings-Norge med noen uttalelser hun har kommet med i Sverige om at i Norge er menn og kvinner likestilte og har samme lønn. Både den ene og den andre har kritisert i krasse ordelag, og ment at hun "ikke har peiling", at hun "må skjerpe seg" osv...
Og det er jo det vi alle tenker, er det ikke det..? At det står så dårlig til, og at kvinner blir så mye mindre betalt enn menn selv om de gjør det samme.. "Lik lønn for likt arbeid", er den kjente parolen, og det vet vi jo at ikke er helt sant... Vi har jo klare statistikker som viser at dette ikke er tilfelle.. Eller..??
Professor i samfunnsøkonomi ved NHH, Rolf Jens Brunstad - som for øvrig også er en av mine to forelesere i faget Makroøkonomi dette semesteret - mener nemlig at Märtha har rimelig dekning for sine uttalelser hvis hun tenker på nettopp at menn og kvinner i samme yrke har omtrent samme lønn..! Hmm.. Interessant. Samtidig vedgår han at mange av de typiske kvinneyrkene er lavere lønnet enn andre yrker. Og det kan meget vel være et problem. Det kan jeg nok godt være enig i, at en god del av de yrkene der kvinner er klart i flertall, burde lønnes høyere. Men når det gjelder "lik lønn for likt arbeid" i betydningen "lik lønn i det samme yrket"..?
Jeg har ikke selv funnet frem noen statistikker på dette... Men jeg synes det er interessant at Brunstad sier det han gjør (legg også merke til at Brunstad har sin tilhørighet i Arbeiderpartiet - hva sier Karita til dette..?). Når det gjelder hvem jeg i utgangspunktet stoler mest på av en økonomiprofessor fra NHH og gjengen med Inga Marte Thorkildsen og Martine Aurdal i spissen..? Hmm.. Ja, dere kan jo gjette...
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
6 kommentarer:
Inga Marte Thorkilden gikk jo også som vanlig så langt som å kalle det hele en "skandale". En ganske lav terskel der i gården, altså.
Uansett kan man stille seg flere spørsmål:
- Har kvinner i utgangspunktet lavere lønn enn menn? (Begynner de på sykepleie i stedet for NHH?)
- Hvorfor er disse yrkene lavt lønnet? (Stort tilbud relativt til etterspørsel? Dårlige lønnsforhandlere? Lønn er mindre viktig for enkelte yrkesgrupper?)
Når Karita (eller hvem det nå var) sier det er 15 % forskjell på menn og kvinner i samme arbeid og Brunstad sier forskjellen er mye mindre er det vel på sin plass at i alle fall førstnevnte offentliggjør sine tall. Hvorfor i alle dager holder de på dem?
In Brunstad we trust?
Første spørsmålet skulle være
- Har kvinner i utgangspunktet lavere lønnsforventninger enn menn?
Skal vi spørre Brunstad om han har noe materiale å vise oss..? ;-)
Da er vi inne på årsaker til at man velger yrke. De som begynner på sykepleien regner nok ofte ikke med å tjene så mye som NHH-ere håper å tjene. Da er lavere lønn kanskje noe de er villig til å akseptere fordi de har et inderlig ønske om å bli nettopp sykepleiere (og ta seg av syke og sårede).. Men selv om det skulle vise seg at de har lavere lønnsforventninger, hvordan er kausaliteten her..? Har de lavere forventninger av seg selv..? Eller kan det være at det faktum at alle vet at sykepleiere ikke tjener så godt som oss, "tvinger" dem til å nedjustere forventningene..? Interessant problemstilling...
Jeg mener å oppfatte at det er mangel på pleiere både her og der, men det er kanskje ikke slik. Dette burde vi finne ut av. For å få opp produktiviteten i sykehus, kan man jo ansette en masse sykepleiere og noen få leger..? Det sier jo Bjørnenak (en av våre forelesere..)..? Litt forenklet, men dog..
Lønn mindre viktig..? Virker sjelden slik på Bente Slaatten & Co...
Dårlige lønnsforhandlere..? Vet jeg ikke noe om, kan godt hende. Men det er vel også et problem at sykepleiere aldri har muligheten til riktig å sette hardt mot hardt.. Det blir fort tvungen lønnsnemnd i sykehussektoren. Det er en problemstilling. Kan det være at de hadde hatt høyere lønninger, dersom de kunne streike reelt et par ukers tid..? (Nå er det forsåvidt godt de ikke har ubegrenset mulighet til det da, men...)
Brunstad er vel blant dem jeg stoler på i enkelte sammenhenger, ja. Personlig synes jeg det amerikanske mottoet er rimelig godt i originalversjon, men.. :P
Det synes jeg du skal gjøre, ja.
Lavere forventninger til seg selv? De fleste som tar en utdanning tror forhåpentligvis at de etterpå skal være i stand til å utføre en god jobb. Men det er tydeligvis andre faktorer enn lønn som er viktige for dem, som arbeidsmiljø og følelsen av å gjøre noe "samfunnsnyttig". Du tror ikke de gjør en dårligere jobb fordi de får dårligere betalt?
Det er stadig snakk om at det er mangel på pleiere, ja. Det vil jo alltid være plass til flere i helsesektoren, så dette vil vi høre i årevis. Lønn er nok mindre viktig, men kanskje ikke så mye som det virker som, de har jo for eksempel litt vanskelig for å få streiket (dette skrev jeg før jeg leste ditt nest siste avsnitt, men vi tenker tydeligvis likt).
Men uansett: hadde lønn vært veldig viktig hadde de neppe valgt sykepleierutdanning.
Nei, det kan du forsåvidt si..
Det jeg egentlig mente med den forventningsformuleringen, var om de hadde lavere forventninger..ehh..i seg selv.. Altså, om de går ut fra videregående med en form for naturlig lavere lønnsforventning enn menn.. :-)
Tror nok ikke de har lavere forventninger til sin egen arbeidsinnsats, nei.. ;-)
Vi tenker nok atskillig likere her enn på enkelte andre områder, ja.. Hehe.. Rart med det..
Har du fått svar fra Brunstad?
Om jenter har lavere lønnsforventninger enn gutter er et interessant spørsmål. Vil tippe det kan være slik, men det blir bare gjetting. De som søker seg til sykepleien har nok litt lavere lønnsforventninger, enten at de ikke bryr seg om lønna, eller at de vekter lønn annerledes (lavere), enn de venninnene som velger NHH.
Dess mindre ting har med religion å gjøre, dess likere tenker vi?
Legg inn en kommentar