mandag 17. september 2007

Valgets kvaler...

Noen som lurer på hva jeg tenker om valget..? Nei, de som fortsatt leser denne bloggen har vel spurt meg allerede, men likevel..:

KrF fikk altså 6,4 % på landsplan, som er nøyaktig samme oppslutning som ved stortingsvalget for to år siden.. I Bergen fikk KrF 6,3 %, som er en fremgang på svimlende 0,2 %..
Stemningen på KrFs valgvake var nok på topp da resultatet av forhåndsstemmene kom. Da hadde vi (når jeg heretter sier "vi", mener jeg KrF i Bergen, siden dette er et lokalvalg, og jeg er engasjert i Bergen...jada..) 7,1 % av stemmene. Hadde det resultatet holdt seg, hadde KrF fått en representant til i bystyret, noe som vel måtte sies å være et mål. Nå ble det ikke slik. KrF fikk fire mandater i bystyret, akkurat som idag. Ellers er situasjonen slik: Høyre og Frp fikk hhv 18 og 14 repr, totalt 32 (av totalt 67). På sosialistisk side ble mandatfordelingen slik: Ap 16, SV 5, Sp 2, RV 3. Venstre fikk fire representanter, men da de ikke vil støtte verken et knallrødt byråd, eller noe som helst byråd der Frp er med, har de tilsynelatende effektivt plassert seg selv helt ute på sidelinjen (og vel er Cristiano Ronaldo kanskje verdens beste ving, men målene scores faktisk stort sett fra området foran mål.. altså fra sentrum på banen.. Hehey..var det noen som tok den..?) Pensonistpartiet har ett mandat... Hehe..

Bergen KrF har sagt at det er politikken som er viktigst. Det som betyr noe, er ikke hvem vi samarbeider med, men hva vi samarbeider om..! KrF har vippeposisjonen i bystyret, og den skal brukes til å trekke politikken mot sentrum. Som Sponheim-en sa i partilederdebatten valgnatten: "Det er i sentrum løsningene ligger..!" Disse dagene sitter KrF, Høyre og Frp i forhandlinger om politikken som skal føres i Bergen de kommende fire årene. Om vi skal sitte i byråd eller ikke..? Det vil avhenge helt av hva slags gjennomslag vi får for vår politikk, og det er det altfor tidlig å si noe om. Miljø/klima, ruspolitikk, kultur og eiendomsskatt er blant de krevende sakene.. Får vi ikke nok av vår politikk gjennom, kan det være aktuelt å sitte som et parlamentarisk grunnlag for et byråd med Høyre og Frp (som de gjør i Oslo), og forhandle om budsjettene med dette byrådet. Hvis ikke de to store partiene er villig til å gi nok, blir det en komplisert situasjon.. Men dette tjener det ikke noe å spekulere i nå. Det jeg tror jeg kan love, er at KrF ikke vil gå inn i et knallrødt byråd som lener seg på RV for støtte. Det vil være altfor vanskelig, ikke minst i forhold til økonomistyring.

Tiden vil vise hva som skjer. Det har ingen hast foreløpig. Forhandlingene som nå pågår, må få gå sin gang, og så får Bergen KrF se hva vi skal gjøre siden... Men vi må iallefall snakke sammen. Kanskje finner vi ut at vi kan samarbeide, kanskje er avstanden i de politiske realitetene for store. Men da har vi ihvertfall forsøkt...

5 kommentarer:

Weinberg sa...

Grei oppslutning for KrF, dette. Akkurat så store at de kommer over sperregrensen, noe som nok blir viktig for å sikre et borgerlig flertall. Samtidig ikke altfor store (men dessverre til FrPs fortjeneste).

Dog: ros til KrF for i det minste å gjøre noe konstruktivt i forhold til å få til et velfungerende byråd i Bergen, i motsetning til Venstre som skuffende nok feiget ut ved første og beste anledning.

Mikaj Noduckson sa...

Samenligner du Ronaldo med Frp? Vingpartiet? Han er altfor god til slike sammenligninger. Målene scores gjerne fra sentrum, og som oftest får spissene all oppmerksomheten, selv om alt forarbeidet gjøres av vingene. Hva tenker du om det?

Sponheim bør kastes ned i en eller annen fjord så han får kjølt ned det oppblåste egoet sitt. Har alltid syntes han var en OK fyr, men nå er han bar eoverlegen.

Erlend K sa...

Weinberg: Hehe.. Ja, ikke sant. Vet du foretrekker at KrF holder seg relativt små.
Det er sant at det er viktig å være konstruktive..

Mikaj: Ha, nei det skulle tatt seg ut..! Selvfølgelig ville det være en hån mot Ronaldo å plassere ham i bås med Frp. :-) Nei, det jeg tenkte på var Venstre som hadde "spilt seg ut på sidelinja" ved å ikke ville diskutere.. Jeg konstaterer at vingene arbeider hardt for å levere gode innlegg, men så er det som regel i sentrum at ballene settes i mål. Da endrer ballen som regel retning en god del også.. Ikke sant..? Hva tenker du om det..?

Sponheim er sjef..! Han er gøyal å ha. :-D Litt som Mourinho nesten...og han er også på feil lag..sånn som The Special One også var..

Mikaj Noduckson sa...

Det er ikke så vanskelig å score mål når man får ballen innenfor 5meteren.

Erlend K sa...

Det er sant, Mikaj.. Men alle som har sett Tore André Flo stå 60 cm fra mål og dryle ballen over tverrliggeren, vet at det er ikke mål før ballen ligger i nettet.. :-)

"It ain't over 'till the fat lady sings."
(Alltid lurt på hvordan det uttrykket oppstod...)