onsdag 25. juli 2007
Mikael Rasmussen kommer IKKE til å vinne årets Tour..!
Rabobank har sendt hjem Mikael Rasmussen fra Tour de France. Det melder det nederlanske nyhetsbyrået ANP, her gjennom Aftenposten. Han har jo hatt disse berømmelige forklaringsproblemene, og jeg leste også i Vårt Land i dag at en tidligere kamerat fra tiden da Rasmussen bedrev terrengsykling, Whitney Richards, nå forteller om hvordan han en gang skulle ta med en eske fra USA til Italia som angivelig skulle inneholde et skopar Rasmussen hadde glemt igjen der. Etter å ha oppdaget at esken i virkeligheten inneholdt poser med blod, kontaktet han legen sin og helte det deretter ut i vasken. Rasmussen ble ettersigende rimelig arg da Richards kom til Italia uten esken. Richards' lege Taro Smith har bekreftet historien om posene med Hemopure, som kan brukes til bloddoping. Likevel har jeg hatt det som policy at jeg ikke skal dømme om ting jeg ikke vet, og at så lenge han ikke er tatt i noen tester, eller utestengt av andre grunner, så får han sykle videre fritt.
Det skal presiseres at Rasmussen heller ikke nå faktisk har testet positivt på noen form for doping. Mistankene mot ham skyldes at han har brutt meldeplikten slik at ikke dopingjegerne har funnet ham når de skulle. Dette kan skyldes slurv, samtidig som den danske "kyllingen" har rykte på seg for å være pinlig nøyaktig i alt han foretar seg (så da virker jo det litt rart..). Men poenget er at dette er noe som burde vært avklart før rittet. Han skulle egentlig vært utestengt fordi han ikke har møtt opp fire ganger, men så vidt jeg har skjønt, var to av disse gangene UCI-kontroller og to nasjonale kontroller eller noe slikt, og da har de ikke klart å snakke sammen og funnet ut av dette tidligere... Dette burde man ha klart opp i før rittet startet.
Rasmussen er sendt hjem av sitt eget lag. Dette skyldes at han har brutt lagets egne regler. Han har ettersigende løyet til laget om hvor han befant seg i ukene før Touren. Da han har hevdet at han var i Mexico, er han observert av Davide Cassani, en tidligere toppsyklist, på treningstur i Dolomittene i Italia. Dermed har Rabobank-laget selv tatt affære. Kanskje var det like greit, at årets ritt ikke huskes fordi det ble vunnet av en som det har stormet så rundt underveis... En som alltid kom til å ha mistanken hengende over seg..
Men da har vi altså den oppsiktsvekkende situasjonen at årets utgave av verdens hardeste landeveisetapperitt ledes av en spanjol på 24(!) år. Det kan vel ikke regnes som annet enn en sensasjon..? Fantastisk utvikling.. Pallen er så å si klar (hvis ikke noe annet uforutsett hender..): Det kommer til å bli Alberto Contador, Cadel Evans og Levi Leipheimer. Derfra er det tre minutter tilbake til Carlos Sastre, og da må Leipheimer kjøre en tempo av typen Valverde gjorde på den første i årets Tour for å klare å tape dette. Spørsmålet blir vel snarere, hvem av de tre kommer til å vinne..? Fra Contador til Evans er det snaue to minutter, fra Evans til Leipheimer er det 56 sekunder. Mange vil nok regne Evans som en bedre temporytter enn Contador, og det viste også etappe 13, der han slo spanjolen med om lag ett minutt.
På den kommende lørdags etappe, som er mye flatere, må han altså vinne med to minutter. Kan han klare det..? Ja, det er nok ikke helt umulig, men jeg synes det er vanskelig å gjette på hvem som er mest sprek etter årets siste fjelletappe. Hva tror KA og Weinberg..? Og hva med Leipheimer, han klarer vel ikke å ta tre minutter på Contador, men hvis Evans ikke får det til å stemme, kan han muligens ta ett minutt på ham, og sørge for at Discovery Channel vinner dobbelt..? Uansett hvem som skulle vinne, blir det meget spennende. Jeg har nettopp sagt på Weinbergs blogg at jeg håper Cadel Evans vinner en eller annen gang. Kan det bli i år, eller må han vente litt til..?
Trist og veldig overraskende med Rasmussen, men det var nok kanskje like greit, når det først skjedde.. Og avslutningen blir fortsatt veldig interessant og underholdende. Og imorgen kan kanskje Kurt Asle komme seg med i et brudd..? :-)
tirsdag 24. juli 2007
Og så noe jeg trenger en forklaring på...
NRK Dagsnytt meldte i dag at flere ferdigutdannede lege- og fysioterapistudenter vurderer å ta ut separasjon for å kunne holde familien sammen. Aleneforsørgere har nemlig krav på turnusplass i kommunen der de bor, mens gifte studenter med forsørgeransvar kan bli sendt til en helt annen kant av landet. Hvorfor er det slik..? Hvorfor må gifte studenter enten tvinges til å ta med seg resten av familien og flytte til sted langt unna, eller la familien være hjemme og langpendle på ukebasis og se barna bare i helgene..? Hvorfor skal det være en ulempe å gifte seg..? Dette skjønner jeg ikke noe av. Er det noen snille og kloke mennesker der ute som kan forklare meg bakgrunnen for denne bestemmelsen, så setter jeg stor pris på det… I utgangspunktet synes jeg dette høres helt meningsløst ut..!
(Hør for eksempel Dagsnytt-sending fra 24.07. kl 07.30 og spol til omtrent fire femtedeler uti klippet…)
Tour de France skal avgjøres..!
I dag har det vært hviledag i Tour de France. Alle som er glade i våre norske helter, håper at både Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen har fått brukt dagen godt og restituert seg skikkelig til de kommende dagenes strabaser. Hushovds første utfordring blir å overhodet komme seg gjennom morgendagens superharde fjelletappe (den siste i årets Tour), og kanskje kan han vinne enda en etappe..? Men vi skal nok ikke forvente det, fjellene har tatt på i år for Hushovd. Og han har jo tross alt vunnet en etappe allerede, så vi skal være godt fornøyde – men i sykkel kan alt skje, kanskje på Champs-Elysées… Arvesen kan kanskje få en mulighet til å gå i brudd på den syttende og/eller attende etappen, og da er det også viktig å være uthvilt.
Hviledagen har dessverre blitt preget av nyheten om at Alexandre Vinokourov har testet positivt på doping – ifølge L’Equipe dreier det seg om spor av en blodoverføring. Den positive prøven ble avlagt etter den råsterke tempoetappen han gjorde på lørdag. Deretter kollapset han totalt og kom inn nær en halvtime etter vinneren dagen etter, før han igjen klinket til skikkelig og vant etappen i går på relativt imponerende vis. Som alltid når dette hender er det utrolig trist for sporten, men samtidig er det glimrende å se at de som jukser, blir tatt. I likhet med Johan Kaggestad og Thor Hushovd kan jeg vel ikke si jeg er kjempeoverrasket, men det er trist likevel. Astana har valgt å trekke hele laget, og det var kanskje like greit. Vinokourov fyller 34 i september, og mange har vel ment at dette kunne være hans siste sjanse til å vinne Tour de France sammenlagt, rittet der hans beste plassering var en tredjeplass i 2003. Etter å ha fått en skikkelig smell i en velt på den femte etappen, har det vært tydelig at han har hatt vondt, og at skaden nok har hemmet ham en god del. Nettopp derfor var det såpass oppsiktsvekkende med den solide tempoen han gjorde forrige lørdag. Det gjøres mye rart av desperate mennesker i mange ulike situasjoner. Og i sykkelsporten arter det seg gjerne i form av doping. Er man desperat nok, og tror at dette kan være den eneste sjansen en har til å vinne, er ikke veien til de ulovlige midler så lang som den definitivt burde være. Og nå er det altså klart. Dette var hans siste Tour de France og Alexandre Vinokourov kommer aldri til å vinne verdens mest prestisjetunge sykkelritt. I stedet kommer han til å bli husket som en juksemaker. Men som sagt, desperasjon får mennesker til å gjøre de underligste ting. At det er hyppige dopingkontroller ”glemmes” for en stund eller man tar sjansen likevel…
Før denne nyheten kom meg for øre, skulle dette innlegget være en oppmuntring til å følge med på innspurten av årets Tour. Og det vil jeg fortsatt på det sterkeste oppfordre til..! Morgendagens etappe er rett og slett knallhard. Etter om lag femti flate kilometer, begynner kjøret: Først en ”utenfor kategori”-stigning, deretter to førstekategorier før det hele avsluttes med nok en ”utenfor kategori” opp til Col d’Aubisque på om lag
Etter at Lance Armstrong la opp, har Discovery Channel hatt et lite vakuum der det ikke har vært helt klart hvem som skulle være den store eneren. Det er kanskje farlig å legge et altfor stort ansvar på skuldrene til en såpass ung rytter som Contador, men det er ingen tvil om at her er det en fremtidig storrytter i emning. Ja, han tar jo faktisk allerede innersvingen på ryttere som Cadel Evans, Levi Leipheimer og Andréas Klöden (som nå har reist hjem med resten av Astana). Kan Contador fortsette denne utviklingen, blir han en skikkelig sammenlagtkanon i årene som kommer..! Kjedelig at jeg må jobbe i morgen, men jeg får komme meg hjem og se det siste fjellet. Dette blir utrolig spennende, folkens. Følg med, følg med..! :-D
PS. Både Mikael Rasmussen og Alberto Contador blir nå koblet til dopingmistanker, men begge har nå en gang avlagt en masse dopingprøver hittil i rittet, og de har vært negative. Inntil det motsatte er bevist, kommer jeg til å regne dem som uskyldige. Annet kan man ikke gjøre…
PPS. Hvis Dure og/eller Mikaj leser dette, må jeg få gratulere med Kim Kirchen, som etter Astanas hjemreise er oppe på sjuendeplass i sammendraget, bare et snaut minutt etter Haimar Zubeldia… :-)
tirsdag 10. juli 2007
Animal Farm
I går ble jeg ferdig med å lese en bok. Jeg leser altfor lite bøker. Da jeg var mindre, leste jeg mye Hardyguttene, og jeg har en brukbar samling i den øverste hylla på gutterommet. Men med tiden er det andre sysler som har kommet foran. Dessverre. For å lese er i grunnen veldig kjekt. (Men jeg klarer jo knapt å komme gjennom fagbøkene jeg skal lese også, så…)
Å lese er ekstra kjekt når du leser en bok som den jeg ble ferdig med i går. Her er dagens soleklare anbefaling: George Orwells klassiker Animal Farm..! Dette er kostelig lesning, folkens. Og med bare 116 sider (den utgaven jeg hadde lånt på Moss bibliotek) som ikke er veldig store, burde det være en overkommelig oppgave for de fleste av dere. :-) For de av dere som ikke kjenner boka så godt, skal jeg forklare kort hva den handler om.
Det dreier seg altså om en gård i England, der dyrene gjør opprør mot de brutale og utnyttende menneskene og overtar styringen av gården. Endelig kan dyrene bli fri fra åket som menneskene har påført dem, og styre seg selv og arbeide for egen nytte – ikke for å opprettholde noen grådige menneskers ekstravagante tilværelse. Alt som minner dyrene om menneskenes ordninger forkastes, og en ny ideologi presenteres: ”animalisme” med syv bud som skrives opp på låveveggen, hvorav det siste er følgende: All animals are equal. Etter hvert blir det klart at det er naturlig at grisene overtar et visst ansvar for å organisere arbeidet, ettersom de er de mest intelligente blant dyrene. Alle de andre er glad til og alle arbeider etter egen evne, og får relativt rikelig med mat og det de trenger. I hvert fall i begynnelsen. Det viser seg etter hvert at ikke alle grisene har en like solid karakter som de har intellekt…
Animal Farm er en satirisk analogi til utviklingen til Sovjetunionen (menneskene er borgerskapet, og de ulike gårdsdyrene representerer forskjellige sider av proletariatet), og det er ganske artig å følge de ulike fasene, fra nyrevolusjonær glede og store fremtidsvyer til en litt større grad av desillusjon ettersom utviklingen mot diktatur skrider frem. Men ved hjelp av effektiv propaganda klarer noen av dyrene å skaffe seg stadig flere fordeler og privilegier, samtidig som alle de andre er tilfredse og stolte over å være ”frie og selvstendige” på tross av stadig reduserte matrasjoner. Det er festlig, men også tankevekkende å se den uunngåelige utviklingen mot et fullskala diktatur. Boka viser hvorfor kommunisme aldri vil kunne fungere i praksis (nå kan man vel saktens undre hvorfor det skulle være noe mål i utgangspunktet, men likevel…). Det vil alltid være noen som vil klare å tilrane seg fordeler fremfor de andre. Noen er smartere, og noen av dem vil alltid snike til seg enten mer makt enn de var tiltenkt eller flere privilegier og goder. Kommunisme er dødfødt, kristendemokratiet er fremtiden. Og når det gjelder bøker: Les Animal Farm alle sammen..!
(Dessuten har Elisabeth fått seg blogg..! Les om "Den sosialistiske drømmen" - altså ikke hennes drøm, da.. - her...) :-)
tirsdag 3. juli 2007
Kontantstøtten er en god ordning
Vi leser at Riksrevisjonen har påvist i en rapport at kontrollrutinene for utbetaling av kontantstøtte ikke fungerer godt nok. I 2006 ble 2,3 milliarder utbetalt i kontantstøtte, og ifølge rapporten er 10 millioner av dette feilutbetalinger. Dette utgjør jo da hele 0,43 %, og det er jo et kjempetall… Neida, men 10 millioner her og 10 millioner der blir fort mye penger, og jeg er jo tilhenger av en effektiv bruk av skattebetalernes penger. Ordninger i velferdsstaten skal gå til de som de er ment for, uansett hvilke ordninger vi tenker på. Dette gjelder ikke minst kontantstøtten.
Det som blir veldig spesielt, er Gunn Karin Gjul fra Ap, som uttaler følgende: ”Jeg mener denne rapporten dokumenterer hvor håpløs kontantstøtteordningen er. Ordningen er komplisert å kontrollere, dermed oppstår det lett feil.” Dette er omtrent samme logikk som Fremskrittspartiet bruker på bistand til verdens fattigste, uten sammenligning for øvrig: Litt av det vi gir, havner i gale hender, så da er det bare å kutte alt sammen..! Men det er ikke det som er svaret, faktisk..! Svaret er å treffe tiltak som gjør at støtten kommer til de som den er tiltenkt. Ifølge riksrevisor Jørgen Kosmo har svakhetene vært kjent lenge uten at dette har blitt rettet opp i. Dette er jo ikke bra, og derfor bør det snarest innføres bedre kontrollrutiner slik at feilutbetalingene minsker.
Arbeiderpartiet og SV kan fort komme til å bruke dette i retorikken mot den ordningen de misliker. Som de misliker fordi det gir frihet for mange tusen barnefamilier til å velge noe annet enn den sosialistiske standardmodellen de helst kunne tenke seg at alle benytter seg av. Men dette er aldeles IKKE opplysninger som begrunner at kontantstøtten bør avskaffes. Hvis sosialistene virkelig mener det, må de i prinsippet også kunne si seg enig i Frps bistandslogikk. Og det ville virkelig være oppsiktsvekkende…
søndag 1. juli 2007
Nye momenter
Da har vi noen punkter her. Var i Stockholm fra tirsdag til fredag denne uka, og det var veldig kjekt. Mye spennende å se (Vasa-skipet, Gamla Stan, Skansen, Drottningholm slott osv), og et fantastisk flott t-banesystem..! (Er veldig glad i alle kollektivløsninger som fungerer tilfredsstillende og vel så det…) Men noe har det altså skjedd siden forrige innlegg fra min side her:
- Vi har hatt landsmøte i KrFU i Stavern i Vestfold, og det var – som landsmøter pleier å være (i alle fall de to jeg har vært på) – veldig gøy. Vi vedtok tre kortprogrammer på politikkområdene skole, kultur og helse og sosial. Er moro å stemme over endringsforslag og høre på (og delta i) debattene. (Litt politisk nerd..? Ja, men jeg er såpass nerdete på en del andre ting også, så det går helt fint..) Vi vedtok å sende ut fem resolusjoner, hvorav vi vel må kunne si at undertegnede hadde en finger med i spillet på utarbeidelsen av den ene. Dessuten valgte vi nytt sentralstyre og ny leder. Stor takk til det gamle sentralstyret og til Inger Lise for det hun har tilført KrFU som leder..! Og masse lykke til til Kjell Ingolf og det nye sentralstyret i året som kommer. Detta blir veldig bra, tenker jeg nok, ja.. :-) Les forresten om Jens Stoltenbergs nyvunne Oscar-statuett her. Dette er utrolig bra..! Særlig hadde jeg sansen for slagordet ”Jens du juger, klimaplanen suger”..! :-D
- Dag Terje Andersen m/venner har vært greie med Kjell Inge Røkke og kjøpt Aker Kværner-aksjer for 600 til 800 millioner mer enn de egentlig burde. Det mener i hvert fall NHH-professor Thore Johnsen, og selv om jeg bare har hatt én forelesning med ham, har jeg definitivt fått inntrykk, også fra andre, at han er en fyr som har god peiling på det han har peiling på. Det er jo ikke noen statshemmelighet at Røkke har hatt brukbare forbindelser med Arbeiderpartiet, uten at vi skal antyde noe som helst. Burde departementet kanskje fått inn eksterne rådgivere til å sy sammen en avtale av denne størrelsen..? Ja, de burde vel kanskje det… Kandidat Weinberg skriver for øvrig utmerket om denne saken (og flere andre også forresten…)
- Vi leser på e24.no at Stein Erik Hagen ønsker seg høyhastighetstog mellom de største byene i Sør-Norge (i likhet med 68 prosent av folket). Ja, for da er det kjempelurt å gi to millioner kroner i valgkampstøtte til Fremskrittspartiet..! Frp som er det partiet med mest motstand mot nevnte hurtigtog. Ja, de er for så vidt ikke imot det i seg selv, men de er skeptiske til at det offentlige skal finansiere det, da… ” ikke realistisk å tro at det offentlige skal legge på bordet 10-15 milliarder årlig over en tiårsperiode til høyhastighetstog”, sier Bård Hoksrud til e24.no. Tja, de forsøker jo ved hvert statsbudsjettet å kutte radikalt i bistanden til verdens fattigste, samtidig som de vil bruke rekordmye oljekroner, så hvis de veldig gjerne ville ha dette konseptet, hadde de nok fått det til, tenker jeg…
- Moss FK gikk på årets første hjemmetap i dag, 0-1 for Bodø-Glimt… :-( Utrolig surt, men sånn går det når alle spillerne virker å være kronisk vaksinert mot alt som heter avslutningsteknikk, samtidig som en del av de taktiske valgene som gjøres av spillerne er så man lurer på om de virkelig får betalt for å kunne dette spillet… Men, men.. det defensive spillet er til tider strålende, og laget skaper mange sjanser. Før eller senere må det vel også løsne i de avgjørende øyeblikkene. La oss bare håpe det blir ”før”…
Imorra begynner jeg å jobbe, som sommervikar på VingCard i Moss, der jeg skal fakturere og sørge for at varene blir sendt ut med de ulike transportselskapene ut i den store verden. Da blir det vel å stå opp i halvsju-tida igjen… Mye til ferie..? For en som liker å sove lenge om morgenene..? Vel, vel… Det blir penger på konto i alle fall… :-)