torsdag 29. mars 2007

Tikken..?

Jeg leser en del forskjellige blogger. Trolig bruker jeg en smule mer tid på å lese blogger enn jeg strengt tatt burde, men det er nå så… Da har jeg registrert at det har versert en bloggelek som heter ”Tikken” eller ”Sisten” eller noe sånt (lurer på om det avhenger av dialekten til den som snakker..?). Uansett, for et par uker siden, ble jeg også ”tatt” av Anne Line, som er et meget hyggelig innslag i bloggverdenen, da hun også er fra den fantastiske Østfold-bygda Svinndal..! :-)

Det som er greia, da, er visst at de som ”har den” skal skrive seks rare ting om seg selv i sin egen blogg, i tillegg til å angi reglene for spillet. Til slutt velger spilleren seks nye bloggere som “har den”, og lister navnene deres. Etter det er gjort, skriver han eller hun en kommentar på bloggene til hver av dem, for å la dem vite at de har blitt “tatt”, og at de må lese bloggen til den som tok dem for mer informasjon.

En stund siden jeg ble tatt, men har hatt en del å sysle med, og dessuten er jeg kun impulsiv etter å ha tenkt meg om, så jeg må ha hatt litt tid til å tenke ut noen rare ting om meg selv… Men OK, here goes…

  • Jeg har et maksimumbreak i snooker på 17…
  • Jeg er en ivrig lytter av Herreavdelingen på NRK P1…
  • Jeg har en personlig rekord på adskillelse og sammensetting av AG-3 på henholdsvis 24 og 44 sekunder… (mener å huske at det var det… tror ikke jeg klarer det i dag, men…)
  • Jeg har blitt vekket litt før seks (tror jeg det var, eller var det like etter..?) om morgenen for å holde spontan ”pressekonferanse” om konflikten mellom Israel og palestinerne (en oppgave på ledertreningskurset i KrFU sommeren 2006, som vi ikke var helt forberedt på… ”pressen” besto av våre eminente ledere Even, Kamilla og Kjell Ingolf… Takk skal dere ha… ;-) )
  • Jeg har over en halvmeter med gamle Bergens Tidende-utgaver stående i en stabel ved siden av kommoden som TV-en står på…(er ikke så flink til å kaste ting…)
  • Jeg lar meg distrahere av TV-kommentatorer som ikke uttaler navn på utøvere slik de skal uttales… (for eksempel den ellers så utmerkede skøytekommentatoren Ove Eriksen som omtaler den italienske svømmeren Facci som ”Fakki” i stedet for ”Fatsji”… det er litt nerdete, jeg vet det, men sånn er det nå en gang…)

Jaja, det kan være jeg kommer på flere rare ting, og da kan det jo være at jeg skriver ned disse også, men foreløpig får dette holde. Jeg er litt sånn ambivalent til å pålegge noen ”sisten” videre, for sånne leker er bare gøyale så lenge de som blir tatt også synes det. Derfor vil jeg oppfordre de som har lyst til å utlevere seg selv, om å skrive en kommentar om dette på min blogg, og deretter kan jeg gi de som ønsker det ”sisten” videre til dem. OK..? Høres bra ut… :-)

tirsdag 27. mars 2007

Vårkonferanse..!

Jaja, da var den siste forelesningen før påske unnagjort, og Frode Sættem klinket til med mange gøyale historier under leksjonen som omhandlet opsjoner av ymse slag, som er et spennende tema i seg selv. Når foreleseren i tillegg kan komme med humoristiske perler som å fortelle om den gangen han deltok i UKENs verdensrekordforsøk på å lage verdens største pannekake, som ifølge ham selv strandet da det begynte å sludde og greier, hvorpå han gradvis beveget seg vekk fra første rekke i menneskemengden og kameraenes fokus, blir det ganske moro, ja… (Denne historien er mye morsommere når du hører den ”live”, så til dere som ikke var tilstede, må jeg bare beklage fordi jeg ikke kan gjenfortelle den godt nok…) :-D

Var på vårkonferanse i KrFU i helga, og det var skikkelig bra..! Åh, jeg blir så stolt over å være med i en organisasjon som har så mye bra mennesker, og som står for så mye god politikk. Til dere som er KrFU-ere og leser dette, vil jeg bare si takk for at dere er så engasjerte og bevisste at dere er med i KrFU. Verden, Norge og lokalsamfunnet deres trenger dere..! Til høsten er det kommunevalg, og da skal vi ha inn 100 KrFU-ere i kommunestyrer og fylkesting rundt om i landet. Det er så mange utfordringer som må løses på det lokale nivået. For min egen del merker jeg at det som gjerne først engasjerer meg, er store og kompliserte saker som global fattigdomsbekjempelse eller rettsvern for ufødt liv, som man tenker må løses på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Men for å sitere Filip Rygg (sånn omtrentlig): ”Er det noe gjennom verdenshistorien som ikke har skjedd lokalt? Er det noe som ikke har skjedd på en plass?”

Det hjelper ikke hvis regjeringen er med på å forske frem alt mulig hvis ikke kommunene tar ny teknologi i bruk. Bytte ut oljefyrer, forbedre kollektivtransporten og kreve miljøvennlig drivstoff på bensinstasjonene er tiltak som kan gjøres lokalt. En av tre sier at de opplever det som utrygt å ferdes i Bergen sentrum nattestid i helgene..! Det er dramatisk, og noe som må løses av kommunen. Mange eldre føler seg ensomme..! Kanskje er ikke det å få bo på enerom på sykehjem det viktigste for alle..? Eldreomsorgen er et kommunalt anliggende. I Bergen finnes det 2000 fattige barn..! De er kanskje ikke fattige på samme måte som en del barn i Afrika sør for Sahara, men likevel kan det være svært smertefullt for en gutt på åtte å oppleve at han ikke kan være med på noe av det de andre i klassen er med på fordi foreldrene har dårlig råd. Det kan for eksempel føre til ensomhet, og det virker ikke noe særlig godt på den psykiske helsen til et barn, for å si det forsiktig…

Det er mye å ta tak i, selv om mange har det veldig godt. Nettopp fordi at mange har det så bra, er det viktig at KrF og KrFU er der for å ivareta interessene til de mest utsatte gruppene i samfunnet. Takk til alle dere som var på vårkonferansen og dermed bidro til å gjøre den til det den var. Inspirasjonen er liksom på topp etter en sånn helg, og da er det viktig at vi klarer å backe hverandre opp og holde motivasjonen ved like frem mot valget. Lokalsamfunnet ditt trenger deg..! :-)

mandag 19. mars 2007

Morgan Tsvangirai er en modig mann

Jeg har en lei uvane med å se en nyhet eller komme på et eller annet annet, og så tenke: Oi, det får jeg skrive et kort blogginnlegg om. Nå har den observante leser kanskje lagt merke til at innleggene pleier å bli av en viss lengde, likevel, men det største problemet er at det som regel drøyer en stund fra tanken havner i mitt hode til innlegget postes på bloggen. Samtidig er det vel slik at de virkelig gode poengene forblir gode selv om det er en stund siden det var høyaktuelt i nyhetsbildet.

Derfor vil jeg herved gi min støtte til Morgan Tsvangirai, opposisjonslederen i Zimbabwe. For en snau uke siden kunne vi lese om hvordan Tsvangirai var blitt skamslått av opprørspolitiet etter å ha blitt arrestert i forbindelse med et møte som ble støttet av opposisjonen, kirken og andre borgergrupper. Hvorvidt Zimbabwes opposisjonelle får spesielt mye inspirasjon fordi jeg skriver om dette på min blogg, er nok heller tvilsomt, men det er så utrolig viktig at man i alle sammenhenger gjør det krystallklart at den måten landet nå styres på overhodet ikke er akseptabel. Norge må der det er mulig støtte oppunder demokratiske bevegelser som kjemper mot diktatoriske regimer, og akkurat nå har Zimbabwe vært i fokus. Om ikke annet så for at disse bevegelsene skal få pågangsmot til å kjempe videre for frihet og demokrati. Akkurat Robert Mugabe tror jeg nok bryr seg fint lite om hva vi sier, da han hadde følgende kommentar til kritikken: -Vestens ledere kan gå og henge seg. Hmm...

Robert Mugabe er forresten på sett og vis "imponerende" på flere måter:
- Han har prestert å bli 83 år gammel, i et land der kun 3,5 prosent av befolkningen er over 65 år...
- Han leder et land med en inflasjon på helt utrolige...hold dere fast...1600 %..!!
- Ifølge CIA har landet en lese- og skrivekyndig andel av befolkningen på 90, 7%..! (Og nå er jeg ikke sarkastisk, dette er jo faktisk veldig bra...men det blir litt dumt når man ikke kan bruke de skriveferdighetene til å skrive ting som presidenten til enhver tid ikke liker...)

Forresten er det kanskje av sin gode kamerat, Hugo Chavez, han har lært å omtale vestlig ledere på den måten. Chavez' økonomiske politikk ler vi litt av her, og her kan du lese hva han sa til FNs hovedforsamling om en kjent president...

mandag 12. mars 2007

Biskoper, oppgitte statsråder, kirkedemokrati og den slags

Karita Bekkemellem er oppgitt, kan vi lese på VG-nett. Det er for så vidt kanskje ikke noen nyhet, for det hender jo rett som det er. (Og det hender vel oss alle innimellom..) Ikke overraskende er det Oslos biskop Ole Christian Kvarme som nå har fått henne til å henge med hodet. Han har altså, for de av dere som ikke skulle ha fått det med dere, stoppet en ansettelse av en vikarprest som lever i homofilt partnerskap. Reaksjonene kommer fra både statsråden, byrådsleder Erling Lae, noen innad i kirken og noen andre. (Preses i Den norske kirke Olav Skjevesland reagerer for øvrig ifølge dagens Vårt Land på at biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland går ut og kritiserer Kvarme. Han mener det er en uskreven lov at biskoper ikke uttaler seg, særlig i kontroversielle saker, om saker fra andre bispedømmer. Men nok om det, dette er et internt kirkeanliggende som de får klare opp i selv.)

Det som jeg derimot synes er meget spesielt, er når Karita kan fortelle at regjeringen vurderer å fjerne bestemmelsene i likestillings- og arbeidsmiljøloven som unntar trossamfunn fra enkelte deler av lovverket. Gjør de det, griper de faktisk direkte inn og legger teologiske føringer, ikke bare for Den norske kirke, men også for alle andre menigheter og trossamfunn, enten de er kristne eller muslimske eller hva det måtte være. Det mener jeg er prinsipielt meget uheldig. La meg utdype dette nærmere:

Legg nå merke til at jeg ikke legger opp til å diskutere de teologiske aspektene ved denne saken, selv om det for så vidt også kunne vært interessant. (Dessverre utvikler sånne debatter seg alltid til skyttergravskrig, og man får sjelden/aldri noe fruktbar og ny innsikt ut av dem.) Mine personlige synspunkter på det teologiske er i denne sammenhengen slett ikke viktige, argumentasjonen kan følges uavhengig av livssyn. Altså: Det Karita og Trond Giske (som har meldt seg på), ikke helt later til å forstå er at for noen, finnes det faktisk en høyere makt enn landsmøtet i Arbeiderpartiet. Noen oppfatter at denne høyere makten, som vi altså kan kalle Gud, har gitt menneskene noen regler som vi må følge for å kunne ha fellesskap med ham. (Nå er det strengt tatt bare én som har klart å følge alle de reglene alltid, og det er noen år siden han levde, men nok om det…) Noen tror videre at disse reglene er gitt i en bok, til dømes Bibelen eller Koranen. Noen mener altså dermed at homofilt samliv ikke er i overensstemmelse med Guds vilje og ønsker for menneskene. Til slutt følger det derav at noen som bevisst overser Guds vilje og ikke ønsker å holde de rammene han har gitt, ikke bør lede en menighet. Der står situasjonen. Spørsmålet er om dette skal være tillatt å mene, eller ikke. Man kan selvfølgelig mene at slike meninger bør forbys, men det synes altså jeg er en fryktelig farlig vei å gå. Skal politikerne forby meninger som er politisk ukorrekte..? Nei, det skal de aldeles ikke..!

Jeg må nok innrømme at jeg kjenner opptil flere, som dersom unntaksbestemmelsen oppheves, dermed vil bli lovbrytere på grunn av sin religiøse overbevisning. Andre land som fengsler, eller straffer på andre måter, mennesker på grunn av religionsoppfatning, er regimer vi knappest ønsker å sammenligne oss med. Toleranse og respekt er to pussige ord. De trekkes veldig ofte frem, av både den ene og den andre. Iblant (ikke så rent sjelden, faktisk) ender det derimot med at ”de som mener det motsatte av meg er intolerante, og det kan vi ikke tolerere”… Hmm… (Er regjeringen dessuten forberedt på å diktere muslimske trossamfunn, også..?)

Jaja, dette er et minefelt å bevege seg inn i, fordi det er vanskelig å fremme en debatt uten at man havner i teologiske meningsutvekslinger som ikke leder noen steder. La meg for øvrig legge til at de aller fleste av dem som ustanselig stempler Ole Christian Kvarme som ekskluderende og fæl på de fleste måter, trolig ikke har møtt ham. Han er faktisk en meget hyggelig, varm og raus fyr..! Han var jo biskop i Borg tidligere, så han har vært i Våler et par ganger. Men de som har sitt bilde av ham, er neppe villig til å endre dette på bakgrunn av det jeg sier. Jeg sier det likevel, jeg… (Dessuten, hvis man er opptatt av kirkedemokrati og sånt, så er faktisk biskopens avgjørelse i tråd med det menighetsrådet ønsker..! Grasrota, som Trond Giske snakker så varmt om..! Men det er vel med det som med så mye annet. ”Det er kjekt med demokrati så lenge de bestemmer det som vi ønsker at de skal bestemme…”)

søndag 11. mars 2007

Bergens rusmisbrukere trenger noe annet

Bergen Høyre bestemte seg i går for å gå inn for sprøyterom. Dette anser jeg som meget skuffende. De narkomane trenger samfunnets hjelp i form av helt andre tiltak.

La meg først si at jeg virkelig tror at de som går inn for dette tiltaket har de beste intensjoner. Jeg har slett ingen grunn til å tro noe annet. Mange rusavhengige har en utrolig vanskelig hverdag, og at man er villig til å prøve alt for å hjelpe dem, er høyst forståelig. Jeg mener likevel at det er en feil vei å gå.

Det vi må sørge for, er at alle som er avhengige av narkotika, får den hjelpen de trenger av samfunnet til å klare nettopp dette. Tilstrekkelig behandling OG ettervern..! Det er så ubeskrivelig viktig at vi klarer å gi et tilbud som er så godt at menneskene faktisk kommer seg ut av rusens forferdelige favntak. Det er det vi må bruke tiden og ressursene våre på..!

Jeg føler at å gå inn for sprøyterom, blir litt som å innrømme at ”dette tilbudet får vi ikke til å gi til alle”. Det opplever jeg som en fallitterklæring til de målene jeg tror vi alle deler, om at de narkomane skal få den hjelpen de trenger. Videre ser vi også at man i Oslo har hatt et prøveprosjekt som kritiseres kraftig av både rusmisbrukernes organisasjoner og politiet. Disse bør lyttes til..! Rusmisbrukere selv mener at det for mange fungerer som et rom der man kan sette større doser enn man ville uten tilsyn. Informasjon og opplæring om sprøytehygiene og den slags er kjempeviktig, men bør utføres gjennom andre kanaler enn et sprøyterom.

Anbefaler også leder av Oslo KrFU, Peter Walseths blogginnlegg om dette

mandag 5. mars 2007

Nyheter og sånn

Satt på bussen hjem fra byen idag etter å ha spilt snooker (fantastisk sport...) på Kong Oscar. På en god del av bussene i Bergen er det sånne skjermer med reklame og noe nyheter som ruller forbi nederst der. En av de nyhetene som fanget min interesse var denne, som VG også har plukket opp.

Er dette noe jeg strengt tatt har behov for å vite..? Dessuten, er det noe jeg virkelig ønsker å vite..?? Nåvel... Det har sikkert dødd 2000 barn eller noe av malaria i Afrika idag, men vent, det er jo ikke noen nyhet, det... Det skjer jo hver eneste dag..! Vi lever i en til tider temmelig forskrudd verden, dere...

Og den største trusselen mot verdensfreden er…? Tamtaratamtaratam…

Ja, se det kommer litt an på hvem du spør. Holmgang forrige onsdag (jeg skrev mesteparten av dette på torsdag, men så var jeg så sent oppe på fredag at søndagen gikk med til å sove ut, og så videre…) dreide seg egentlig om den nye boka til Hallgrim Berg og tanken om at radikale islamister går med en drøm om å ta over Europa. Sånn som det naturligvis blir fremstilt i media, virker gjerne den teorien litt søkt, men jeg tror heller ikke vi skal underslå at det finnes miljøer, både ute og her hjemme, som godt kunne tenkt seg atskillig mer islamsk innflytelse i samfunnet. Og så gjøres dette selvfølgelig til en debatt om at man med en slik bok stempler alle muslimer som blivende terrorister, og det er jo ikke sant. For det første er ikke alle muslimer radikale islamister, og for det andre er det ingen seriøse debattanter som hevder det heller, verken Siv Jensen eller Hallgrim Berg..! Men la oss gå videre…

Mot slutten av debatten kom det frem at et par av deltakerne oppfattet det dit hen at radikal islam vokser en del steder på grunn av at USA og Israel oppfører seg så dårlig overalt i Midtøsten. Nå er vel ikke det helt sant, men la nå det også ligge enn så lenge. En av disse som mente at USA har skylden for det meste gale som skjer i verden, er ikke overraskende… Audun Lysbakken..! Jeg har nevnt ham i et tidligere innlegg på denne bloggen, og ironisert litt over hans på sett og vis idealistiske, men akk så naive og feilslåtte, ønske om å stenge børsen. Nå var det USA det gjaldt, og Lysbakken mente det var ”temmelig åpenbart” hvem som var farligst for verdensfreden av ”mannen som sitter på verdens største atomarsenal og en fyr langt oppe i en hule i fjellene mellom Afghanistan og Pakistan” (sånn løselig sitert).

Det blir litt spesielt å regne farlighet ut fra en opptelling av hvem som har flest våpen. Det har også noe med villighet til å bruke de våpnene, og for ikke å glemme årsaken til at man bruker dem. For å ta atomvåpen først, så er det kanskje en grunn til at de aldri har vært tatt i bruk siden Nagasaki den 9. august 1945. Atomvåpen er en forferdelig oppfinnelse, og det er all mulig grunn som helst til å hindre at flere får tak i dem, og i tillegg bygge ned arsenalene ytterligere. Men vet du hva, Audun, jeg er faktisk ganske i tvil, jeg, om Osama hadde vist den samme tilbakeholdenheten som USA har gjort dersom han hadde fått tilgang til et lite atomstridshode eller to..! Det bringer oss inn på moment nummer to. Hvorfor tar noen i bruk våpen som de har..? Noen (de er kanskje få, men du verden så mye elendighet de klarer å stelle i stand likevel) har faktisk et dypt og inderlig ønske om å rasere den vestlige verden med hele dens styresett, tenkemåter og verdier. Nå er det nok enkelte av de tenkemåtene som vi har utviklet i den frie verden som det kanskje hadde vært like greit at hadde forblitt i det store intet, men alt i alt synes jeg vi har klart oss bra. Jeg vil hevde at USA er et bedre land å bo i enn Kina, og at Storbritannia er bedre enn Iran..! (En brannfakkel der, altså.. Og for de av dere som er glade i å kverulere – jeg er selv blant dem – så finnes det jo enkeltmennesker som har det bedre i de landene som har mindre frihet, i hvert fall materielt sett, og det er utvilsomt sider ved samfunnsstrukturen i USA og Storbritannia som også er betenkelige, men når vi ser på det store bildet…)

Hvis ikke Vesten står opp for de verdiene vi holder så høyt, er det alltids noen som har alternativer. Disse innbefatter gjerne vold og terror av ulikt slag. Så vil noen da hevde at det ikke er Vesten som forsvarer seg, men tvert imot er det resten av verden som kjemper mot den ”imperialistiske overmakten” som ønsker å påtvinge dem deres levesett. Vel, vel… Jeg vet nå ikke helt det. Det jeg derimot vet er at Audun Lysbakken og en del andre i SV ofte lever litt i sin egen verden. Det er kanskje greit når man er et kronisk opposisjonsparti, men når man skal regjere, er det muligens kjekt å holde seg til den virkeligheten alle andre ser..? Forresten var det et interessant apropos på Internett da jeg skrev dette innlegget. Dagen etter at Lysbakken hadde hevdet hardnakket at USA var den største trusselen mot verdensfreden, leste jeg dette oppslaget på Aftenpostens nettsider: President Ahmadinejad hadde vært ute og slengt med leppa igjen. Og denne fyren har lyst på atomvåpen..? Når var sist gang du hørte Bush eller Cheney true med å utslette et helt land..? Hmm…

(For de av dere som synes at jeg er veldig sarkastisk overfor SV ganske ofte, så...kan det nok hende det stemmer...ihvertfall på økonomi og utenriks...)

torsdag 1. mars 2007

Nei, ellers takk til syltelabber i lyktestolpene, du..!

Bystyrerepresentant Kenneth Rasmussen i Bergen har prestert å foreslå å henge opp syltelabber i stolper og lykter og spille grisehyl over høyttalere for å ”skremme vekk” muslimer som vil legge fredagsbønnen til Torgallmenningen. Bakgrunnen for saken er, som mange sikkert har fått med seg, at muslimene i Bergen må ut av moskeen sin den 31. mars på grunn av at bygningen ikke oppfyller brannforskriftene. Menigheten har kjøpt nye lokaler, men de er ikke klare til å flyttes inn i. Noen har derfor foreslått at dersom muslimene blir kastet ut, vil de gjennomføre fredagsbønnen sin på Torgallmenningen, evt på Festplassen.

Det var altså da at Rasmussen, som representerer…ja, du gjettet riktig, Demokratene, presenterte sine noe spesielle planer for å forhindre dette. Man må gjerne få mene at dette er noe muslimene burde ordnet opp i selv, eller at det ikke passer med fredagsbønn på Torgallmenningen. Men da får man sannelig uttrykke dette på en noenlunde saklig og ordentlig måte. Det oser vel ikke akkurat av respekt av Rasmussens utspill (for å si det forsiktig)..! Uten å ta stilling til hvordan den konkrete saken bør håndteres, er jeg i hvert fall sikker på hvordan man ikke bør gripe den an. Rasmussen bør kanskje ta et lite kurs i norsk folkeskikk, høflighet og saklighet..?