søndag 13. januar 2008

Nå må Petter Nome hæern fløtte meg gi seg..!!

På NRKs frokost-TV på fredag intervjuet Petter Nome nyvalgt leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum. Det var jo helt fint, inntil Nome presterer å komme med følgende utsagn: "Den forrige regjeringen sa ikke ett ord om klima. Nå har de plutselig blitt den rene aktivistgruppen for å presse de rødgrønne til å ta klimaet på alvor. Hvordan ser du på dette her?"

Det er helt i orden for meg at Petter Nome er sosialist. Jeg synes selvfølgelig det er leit for hans egen del, fordi sosialisme ikke er en akkurat kjempebra ideologi, men bevares, det må han få velge selv. Men nå er jeg så drittlei av at han bruker Frokost-TV som sitt eget private ideologiske talerør..! Han kan værsågod gjøre et ørlite forsøk på å forholde seg sånn noenlunde objektiv når han intervjuer folk på TV..!

Setningen over er noe som f.eks. Jens Stoltenberg eller Heidi Sørensen fra SV kunne sagt i en debatt, og jeg ville knapt nok ha reagert. Det er fordi at de som ser et debattprogram på TV er klar over settingen, de vet at det politikerne kjemper om å "vinne" seernes gunst, og da bruker man gjerne overdrivelser og setter ting på spissen. De fleste som ser på, er klar over det, og skjønner at ikke alt som sies, nødvendigvis er helt faktiske objektive opplysninger, men argumenterer som kan inneholde sarkasme, overdrivelser osv. Men når programlederen i Frokost-TV kommer med et sånt utsagn i en avslappet hyggelig atmosfære på morgenkvisten, er jeg ganske overbevist om at det ikke er riktig alle som ser på, som er klar over at dette er politisk ladet utsagn. Ja, mer enn det, det er jo faktisk direkte usant..! (Det er vanskelig å oppfatte noen sarkasme i sammenhengen - se klippet selv på nrk.no...)

Og så er det kanskje ikke så mange som tenker nøye gjennom det, og tenker "Hmm...ja, nei det er vel faktisk sant, det.. Vi får stemme SV eller noe neste gang..", men problemet er at det legger seg i ubevisstheten hos folk..! Og i neste klimadebatt får SV-erne lettere gjennomslag for sine argumenter enn de borgerlige... Samme effekt som når en etter å ha sett, men egentlig knapt registrert, atskillige håpløse reklamer for "Define"s hårprodukter, og så plutselig velger det når man står i butikken...uten at man egentlig helt vet hvorfor.. Var det "perifer prosessering" de kalte det i marketing-faget jeg hadde for et halvannet år siden..? Uansett...

Overskriften til dette innlegget var min umiddelbare reaksjon da jeg så sendingen på fredag. De som er virkelig observante lesere av denne bloggen, kan ha lagt merke til at jeg ofte bruker et par dager på å skrive om ting som har fanget min interesse. Men tro du meg, dette klippet kan jeg se igjen når som helst, og fortsatt tenne på en god del plugger..! Jeg klarer å mobilisere ganske mye indignasjon over dette temaet når det skulle være. Min soleklare oppfordring til NRK er at de i bestemte ordelag forklarer Petter Nome at han ikke er politiker når han er programleder, og at han slutter å bruke Frokost-TV som sitt eget lille sosialistiske talerør..! (Om jeg tror de kommer til å gjøre nettopp det... Hehe.. Nuvel..)

PS. For de som lurer på hva den forrige regjeringen gjorde for klimaet, så var det jo f.eks. KrFs Knut Arild Hareide som oppnevnte lavutslippsutvalget, som har gjort et veldig viktig arbeid med å kartlegge hvordan vi kan redusere klimautslippene våre så mye som vi må. Omsettelige utslippskvoter er et økonomisk effektivt virkemiddel som Høyres Børge Brende syslet med i 2004, i form av et nasjonalt kvotesystem for industrien. Ordningen med grønne sertifikater (tilskudd til fornybar energi) ble foreslått, før den nye sosialistregjeringen skrinla hele prosjektet...

Jeg gidder ikke å skrive spesifikt om flere, det er ganske mange man kan ta for seg... (for de veldig interesserte, se her..søk på ordet "klima" og deretter avgrens søket til Bondevik II ved å klikke på den regjeringen i feltet til høyre i bildet...) Jeg synes også at Bondevik 2 gjerne burde ha kommet enda mye lengre enn de gjorde, men de presterte ihvertfall ikke å gi utslippstillatelse til et gasskraftverk på Mongstad som man fremstiller som et miljøprosjekt fordi man håper at man kanskje muligens en gang langt inne i fremtiden skal få til et eller annet som ligner på en form for kjempebillig rensing... (en teknologi som faktisk allerede finnes andre steder i verden...)

6 kommentarer:

Anonym sa...

You go bro!

Rahim Nicolay Ali sa...

Genialt at du tar det opp! Jeg ble så sykt irritert og forbannet når jeg så det klippet. For en fyr! Kan jeg bruke bloggposten din som et utgangspukt for et brev jeg sender til NRK? Eller kanskje sende et leserinnlegg? Du kan jo vurdere å gjøre det. Hard og berettiget kritikk mot NRK vil jeg påstå er leserinnleggstoff, iallfall hvis man trekker inn lisenspenger osv. Hadde det vært en reklamefinansiert kanal, f.eks TV2 så måtte de fått muligheten til å gjort alt de ville, men når vi blir tvunget til å betale lisens, så må vi kunne forvente bedre.

Øyvind Bye sa...

meget bra innlegg!

Mikaj Noduckson sa...

Alle snakker, men ingen gjør noe, er det det han mener. Et utvalg er vel og bra, men det hjelper ikke å lete etter løsninger dersom ingen gjør noe. Når det gjelder kvotene, så er vel dette noe som slett ikke fungerer perfekt i dag.
Har man f.eks. et pålitelig kvotesystem? Vet man at de som selger kvoten ikke bare slipper ut like mye som før.
Dessuten kan man ikke ta Nome bokstavlig, "ingenting" betyr jo egentlig ingenting, men han har vel heller ment at den forrige regjeringen ikke satt i gang tiltak som faktisk har fått stor betydning.
Når det gjelder det gasskraftverket - vi må ha energi, og det er mindre CO2 i gass enn i kull, så ift å importere fra kontinentet er det ikke så negativt. Må også legge til at jeg ikke skjønner hva som er problemet med rensingen. Holder ikke Statoil på med dette på 1 av oljefeltene sine i Nordsjoøen? Mener de sprøyter CO2 ned igjen i havbunnen fordi de ikke får lov til å slippe ut ubegrensede mengder med CO2 der ute?

Sondre Olsen sa...

huhei erlend:)
godt innlegg. fin helg?
skjer d noe spess?
du e velkommen inn på den nye bloggen min forresten.

FR sa...

godt sagt!!