torsdag 30. november 2006

Er kjønnskvotering hensiktsmessig..?

Åslaug Haga og Karita Bekkemellem lurer nå på om de skal endre valgloven slik at det blir flere kvinner i kommunestyrene rundt om i landet. ”Etter kommunevalget i 2003 var kvinneandelen i kommunestyrene 35.3%, en liten forbedring fra perioden før. 73 av landets 431 kommuner har i dag kvinnelig ordfører. Foran forrige kommunevalg hadde 77% av samtlige lister en mann på topp.” (NRK, 28.11.2006)

Og konklusjonen deres er jo helt riktig. Dette viser at det er for få kvinner med i lokalpolitikken. Menn var i flertall i 97,4 % av kommunestyrene etter forrige valg. Det må kunne sies å være en ikke så rent liten skjevdeling i forhold til det befolkningsmessige forholdet mellom kjønnene. Flere kvinner må med i styre og stell. Men så var det dette med kvotering, da… Jeg er prinsipielt ikke så veldig begeistret for kvotering (selv om det iblant faktisk kan være helt på sin plass), fordi det kan medføre at enkelte av de mest engasjerte, dyktigste og ivrigste personene må velges vekk til fordel for noen med riktig kjønn. Og det betyr IKKE at det ikke finnes dyktige, engasjerte og ivrige kvinner der ute. Men iblant virker det riktig å spørre: Hvor er de hen? For eksempel i de interne prosessene i partiene..? Kanskje burde man være noe mer opptatt av hvorfor kvinneandelen er så lav enn bare å fokusere på hvordan vi kan gjøre noe med det? Er vi menn virkelig så kjipe at dere kvinner må hjelpes frem gjennom kvoteringsordninger? Jeg vet ikke, men jeg tror ikke jeg kjenner mange som er så gammelmodige og mannssjåvinistiske som man iblant kan få inntrykk av at finnes der ute…

Dessuten er det dette med kumulering, da… Hvordan skal man løse det? Skal man overse folkets røster i form av ekstrastemmer og hoppe til nærmeste kvinne på listen når man skal finne ut hvem som får en kommunestyreplass? Dette må vel sies å være en demokratisk begrensning som er en utfordring å finne en tilfredsstillende løsning på. Skal man for eksempel legge et maks antall ekstrastemmer per kjønn, eller har man andre løsninger man ser for seg? Det viktigste må være å finne ut hvorfor kvinneandelen er såpass lav, og så handle ut fra det. Ikke nok en forhastet kjønnskvoteringsordning…

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Erlend, og takk for sist:)

Jeg havnet inn her via-via. Og da havner du inn på kategori "bloggovervåkning"... :) Velkommen på lista mi, og lykke til med blogging!

Beste KrFU hilsen
Silje Carina

Anonym sa...

"Menn var i flertall i 97,4 % av kommunestyrene etter forrige valg."

I seg selv kan vel denne linjen ikke brukes til annet enn å si akkurat det som står! Hvis de resterende 2,6% kommunestyrene kun har kvinner?

Erlend K sa...

Det er forsåvidt sant, men da er det jo fortsatt slik at det bare er 2,6% av kommunestyrene som har et kvinnelig flertall..?
Siden det norske folk er jevnt fordelt på menn og kvinner (kvinner utgjør 50,39% pr 1. januar 2006), ville det være naturlig å anta flertallet i kommunestyrene burde være litt mer likelig fordelt enn 97,4 mot 2,6..? Jeg har ikke noe ønske om å få "40 % av kommunestyrene til å ha flertall av kvinner" eller noe sånn, men statistisk sett virker det rart at det er menn i flertall i praktisk talt alle kommuner i landet, er det ikke det da..? :-)