tirsdag 29. mai 2007

Hugo har vært i sving den siste uka

Ja, da har det altså skjedd igjen.. Som mange sikkert har fått med seg, har altså Venezuelas ”president” Hugo Chavez (jeg føler det passer best å bruke hermetegn for ordet president gir inntrykk av at det har noe med demokrati å gjøre, det er andre ord som beskriver ham bedre..) tatt fra den eldste TV-kanalen i landet, som tilfeldigvis også var den eneste nasjonale TV-kanalen som støtter opposisjonen i landet. Flere tusen mennesker demonstrerte lørdag mot stengingen av Radio Caracas TV. Også søndag var det store protester og politiet i Caracas tok i bruk vannkanoner og tåregass for å holde demonstrantene på avstand.

TV-kanalen har altså aktivt fungert som et talerør for opposisjonen i Venezuela, og skal også ha støttet kuppforsøket mot Chavez i 2002. TV-kanalen ble en trussel mot landet, så jeg valgte å ikke fornye lisensen fordi det var mitt ansvar, sa Chavez i en tale på lørdag, ifølge dagbladet.no. Ehh.. Det er vel ganske spesielt. Hvor er ytringsfriheten og pressefriheten, tenker du kanskje..? Ja, nei, si det.. Den forsvant vel gradvis etter hvert som Chavez har sittet ved makten, og den har vel ikke akkurat kommet tilbake da, med denne nye utviklingen. Informasjonsminister Willian Lara bekrefter at RCTV ble stengt fordi den "systematisk skader konstitusjonen." Jeg har vel egentlig ikke noe å tilføye.. Dette er krise..

Som om ikke det var nok, må kanalen vær så god avlevere alt utstyr til den nye statlige allmennkringkasteren Teves. I andre land som kjenner konsepter som eiendomsrett, virker dette snodig (med mindre denne kanalen da har leid alt utstyret sitt fra staten, da, men det tviler jeg vel på..), men nå er jo ikke Hugo fremmed for å nasjonalisere i vilden sky og ta litt lett på sånne ting, med henvisning til den sosialistiske revolusjonen eller noe sånt… Nei, dette går rett og slett ikke an. Herved markeres massiv støtte til Venezuelas opposisjonelle. Måtte diktaturer overalt falle sammen som korthus..!

2 kommentarer:

Rahim Nicolay Ali sa...

Artig at du tar opp styret rundt Chavez! Hva synes du om Erik Solheim sin holdning til Venzuela da?

Jeg må sette meg inn i dette, har nemlig planer om å utdebattere min seminarleder. Hun er rødstrømpe delux og roser omtrent alt Chavez gjør. Her er et innlegg fra henne om saken:
http://www.dagbladet.no/kultur/2007/05/03/499534.html

Men hun har for mye peiling til at jeg tar knekken på henne med det første. Kunnskap er makt!

Weinberg sa...

Angående Chavez og rødstrømper, her er et utdrag fra Dagens Næringslivs leder 15. juni:

"Mens EU-parlamentet og organisasjoner som Amnesty, Reporters without borders og Human Rights Watch har kritisert president Chávez for stengningen av den opposisjonelle tv-kanalen RCTV, har [Bjørn] Jacobsen [(SV), leder i Stortingets forsvarskomité] få betenkeligheter.

"Riktignok har kanalen holdt det gående i 50 år, og riktignok faller stengningen sammen i tid med at Chávez viser andre autoritære tendenser. Stengningen kan likevel forsvares, fordi kanalen støttet et kuppforsøk mot president Chávez i 2002, mener Jacobsen

"«Det kan sammenlignes med at en norsk tv-kanal på 70-tallet forsøkte å styrte Odvar Nordli... Det er ingen tvil om at man ville satt i gang tiltak for å hindre det,» sier Jacobsen til Vårt Land.

"Jacobsen har rett. Hvis Bjartmar Gjerde, sjefen for Norges eneste tv-kanal på den tiden, hadde støttet et kuppforsøk mot Nordli, ville han neppe overlevd i jobben.

"Den hypotetiske kupplederen (tenker Jacobsen på Reiulf Steen?) hadde trolig fått en mer ublid skjebne - og det er her Jacobsens lignelse viser seg noe svak.

"4. februar 1992 ledet daværende oberstløytnant Hugo Chávez et kuppforsøk mot den folkevalgte president Carlos Andrés Pérez (som blant annet hadde fartstid som visepresident i Sosialistinternasjonalen under Willy Brandt). 14 ble drept og 130 såret før kuppforsøket kollapset. Chávez ble sendt i fengsel.

"To år senere ble han imidlertid benådet, og i 1999 kunne han stille som presidentkandidat."

Iselin Åsedotter Strønen skriver i sitt innlegg at "En kan gjerne diskutere Chávez-regjeringen, men gitt den komplekse politiske situasjonen i landet er det viktig å søke bakgrunnsinformasjon." At Chavez selv er en kuppmaker er tydeligvis ikke relevant historie.