lørdag 28. april 2007

Ny nestleder :-)

KrF har fått en ny nestleder..! :-D I dag morges stemte landsmøtet over saken, og resultatet var temmelig klart. Dagfinn Høybråten og Dagrun Eriksen ble gjenvalgt som henholdsvis leder og første nestleder ved akklamasjon (noe annet skulle for så vidt tatt seg ut…). Regner med at de fleste som følger lite grann med har fått med seg at valgkomiteen hadde innstilt som andre nestleder Ellen Solheim fra Rogaland og Odd Anders With fra Trondheim. KrFU valgte å lansere sin avtroppende leder, Inger Lise Hansen, som et benkeforslag, og hun hadde i løpet av de siste ukene fått bred støtte fra flere sentrale personer i partiet, deriblant også den avtroppende nestlederen, Knut Arild Hareide (og det er ganske uvanlig i norsk politikk).

I avstemningen fikk Inger Lise Hansen hele 103 av 194 stemmer. With fikk 55 og Solheim 33. Det betød at 53 % av landsmøtedelegatene ville ha Inger Lise, og det ble ikke noe behov for en andre valgomgang. Alle tre hadde blitt utmerkede nestledere, det er jeg trygg på. Jeg har likevel ikke lagt skjul på at jeg også ønsket meg Inger Lise. Ikke først og fremst fordi hun er ung i seg selv, men fordi hun er en superdyktig politiker med solide politiske standpunkter og gode kommunikative evner. Jeg har vel vært på, skal vi se, tre KrFU-konferanser nå, pluss et landsmøte, og jeg opplever at hun har en sjelden evne til å engasjere. Det er et viktig moment, nemlig at jeg tror hun, som det har vært sagt opptil flere ganger de siste dagene, har en måte å kommunisere på som gjør at hun kan nå nye velgergrupper. Dessuten har hun et meget sterkt engasjement for saker som går rett inn i KrFs grunnverdier (nestekjærlighet, menneskeverd og forvalteransvar), nemlig miljø, fattigdomsbekjempelse og kampen mot sorteringssamfunnet. Hareide har selv sagt at Inger Lise var en god rådgiver da han var miljøvernminister, og hun nyter stor respekt blant miljøorganisasjonene. Verden er blodig urettferdig når en milliard mennesker lever på under en dollar om dagen, og å utrydde denne fattigdommen er også noe av det viktigste hun kjemper for, og noe av det viktigste KrF har som oppgave å kjempe for som helhet i mitt hode.

Så er det selvfølgelig en del som har prøvd å skape et inntrykk av at hun er så liberal, anført av en av kristenavisene her i landet… Det er ganske ubegrunnet, slik jeg oppfatter det. Hun står helt på partiets linje i forhold til kjønnsnøytrale ekteskap og adopsjon for homofile. Hun er helt tydelig på staten Israels rett til å eksistere – dette svarte hun på nettmøte i Dagbladet om saken: Israel trenger aktiv politisk støtte. Ikke minst når flere parter ønsker å fjerne Israel fra kartet. Det mest grunnleggende er Israls rett til å eksistere innenfor trygge og internasjonalt anerkjente grenser og være fri fra terror. Fred i midtøsten skapes gjennom dialog og felles aksept og forstålse for hverandre. Og så er det selvfølgelig noen som mener at det aldri skal kunne gis kritikk av Israel og deres handlinger overhodet, og at man ved å gjøre det blir helt ”leftie”, men det…sier vel mer om dem.

Dessuten har hun sagt at hun ikke kunne tenke seg å sitte i regjering med Frp. I det tidligere nevnte nettmøtet sa hun dette: Jeg er av de i KrF som heller mot samarbeid på høyresiden, og trivdes godt med regjeringssamarbeid med Høyre og Venstre. Men det er klart at for et parti som KrF som ligger i sentrum , kan man samarbeide til begge sider i norsk politikk. Det som er viktigst for meg er hva vi får gjennomslag for! Hvordan man klarer å få det til å bli et standpunkt på venstresiden fremstår for meg som litt uklart, men hun holder nå døra mer på gløtt i forhold til samarbeid med Ap enn med Frp. Og vet dere hva..? Det gjør faktisk jeg også. Akkurat, ja, NHH-kapitalisten sier det, han vil heller samarbeide med deler av Ap enn Frp..! Det Arbeiderpartiet som var i 2001, før Martin Kolberg og Jan Bøhler begynte å rote det til, var faktisk et parti med mye fornuftig i seg. Nå er nok samarbeid lite aktuelt på en stund, men dersom de finner tilbake til det mer sentrumsorienterte i seg, er jeg mer villig til å gå med Ap enn med Frp. Kanskje vil det en vakker dag være mulig med en storkoalisjon av denne typen. Frp hevder de vil bevare de kristne verdiene, men det blir litt hult all den tid de bommer så ettertrykkelig både på nestekjærlighet, menneskeverdet OG forvalteransvaret… (Dessuten sier kilder til Magazinet at hvis målet var samarbeid med Frp var ikke akkurat de andre kandidatene noe nærmere, snarere tvert imot..)

KrF går en meget spennende fremtid i møte..! Særlig frem mot stortingsvalget i 2009 blir det interessant å se hvor vi havner hen. Jeg er optimist (og det er jeg ikke alltid til vanlig..). Men først er det lokalvalg, og det er også her utrolig viktig å sikre at det etter valget blir gjennomført så mye god KrF-politikk som mulig. Trygg oppvekst, bedre alderdom og bedre miljø..! Gratulerer med valget av Inger Lise som ny nestleder. Dette var ordentlig moro..!

8 kommentarer:

Anonym sa...

hvorfor er politikken satt i høysete når det er snakk om politisk samarbeid med alle andre pariter enn Frp?

burde ikke Frp få de samme mulighetene, hvis de mot formodning skulle ta til forstanden?

Erlend K sa...

Jo, men det er jo nettopp politikken som er grunnen til at det er så vanskelig å se for seg noe samarbeid med Frp. Det er jo ikke folkene der. De er sikkert kjekke, hyggelige mennesker mange av dem.

Bistand, klima og miljø, bioteknologi og sorteringssamfunnet, alkohol, økonomisk politikk generelt, flyktning- og asylpolitikk, kulturpolitikk... Listen er lang over temaer vi er temmelig uenige i. Og særlig de tre første emnene her. Her presterer faktisk Frp å bomme på tre kjempeviktige saker for KrF som går direkte på kjerneverdiene våre. Det er vanskelig å sitte i regjering eller ha et veldig formalisert samarbeid med noen som du er så grunnleggende uenige i på dine egne hjertesaker. Men bevares, skulle de "ta til forstanden", så er det klart døren er åpen for dem også.. Det er politikken som er viktigst.

Det er jo nettopp å ta Frp på alvor å si at samarbeid blir vanskelig for oss. Vi kan jo ikke forvente at de legger til side all sin politikk for å komme i regjering.Det erklart at vi kunne sittet sammen en stund og prøvd finne frem til løsninger, men jeg og mange med meg har vår tvil hvorvidt det er hensiktsmessig bruk av tid...

Anonym sa...

Hvis FrP skulle ta til forstanden på en sånn måte at de er aktuelle for samarbeid med KrF, så måtte de jo endre på veldig mye av sin politikk. Siden man må ta FrP sin politikk på alvor og gå ut fra at de mener det de sier, så er det ikke så vanskelig å utelukke et samarbeid med dem...

Men forøvrig så må jeg si at det var en stor opplevelse å få være til stede på dette landsmøtet etter å ha jobbet for inger lise en stund nå. Det var en utrlog god følelse når vi faktisk fikk til det vi har jobbet for! Valget av Inger Lise er det smarteste KrF har gjort på lenge! Vi er utrolig stolte av Inger Lise som er en politiker som har utrolig mye kunnskap, intergritet og engasjement.

Dure Kmick sa...

Uvanlig at Hareide støtter folk?
Her dukker disse konferansene opp igjen ja. Sjelden evne til å engasjere..
Er det noen i Norge som ønsker å fjerne Israel?
Hørte Dagfinn sammenlignet henne med en 27 år gamnmel Bondevik - en kommende Statsminister. Det skjer vel samtidig som at Dure den første bestiger tronen.
Du har ikke tenkt deg på Stortinget om noen år du da? Du er jo godt inne i systemet.

Erlend K sa...

Det som er uvanlig er at en avtroppende nestleder går ut i media og anbefaler en bestemt av de kandidatene som kan etterfølge ham...

Er nok noen i Norge som godt kunne tenke seg at Israel pakker sammen for godt, men også blant de som mener tostatsløsningen må til, er det viktig å holde seg balansert og se at palestinerne også har gjort og gjør en god del herk (og det er det slett ikke alle på venstresiden som gjør..).

Dure er vel litt sånn småkonge allerede der han befinner seg, er han ikke det da..? ;-)

Har ikke noen planer om Stortinget, gitt.. Er jo ikke SÅ inne i dette gamet, og har veldig mye å lære.. Men hva en ikke så veldig nær fremtid kan bringe, vet man jo aldri.. ;-)

Atad Xart sa...

Ja det var utrolig gøy at Inger Lise ble valgt. Skulle gjerne likt å se fjeset til Kristian Helland når resultatet ble lest opp. Han som påstod at Inger Lise ikke sjans i havet.. Der tok han jammen feil!

Jeg er utrolig lei av at denne Israelssaken lokker velgere over til FrP, men verre er det at Israelsvennene i KrF ønsker å dreie politikken i retning FrP for å hente inn igjen disse velgerne. Ærlig talt. Det er trist at KrF mister medlemmer som biter på porpagandaen til Finn Jarle og jengen i Norge I Dag, men det er søren meg ikke de medlemmene jeg griner over når jeg ser forlate partiet.

FrP-koden koker ned til en ting: Egoisme. KrF er et uttalt antiegoismeparti. Man kan ikke blande olje og vann. Så enkelt er det.

Weinberg sa...

@ Erlend

"Bistand, klima og miljø, bioteknologi og sorteringssamfunnet, alkohol, økonomisk politikk generelt, flyktning- og asylpolitikk, kulturpolitikk... Listen er lang over temaer vi er temmelig uenige i."

Listen er tydeligvis lang over ting VI er uenige om også (dog ikke like mye). Du kjenner jo til mine meninger om sorteringssamfunnet (heia).

@ Westbye

Antiegoisme høres i mine ører ut som en gedigen selvmotsigelse. For det første er vi vel alle egoister til en viss grad og for det andre hadde det vel vært lite fremgang i verden uten egosime. Det er mulig vi har forskjellige definisjoner, dog.

Anonym sa...

Ja, sannsynligvis sa det er